Icaria nº75

Idioma Ritual

Català

Ritu


Ritu Francès Modern

Dias de tinguda

Treballa  primer dissabte de 18:00 a 19:30 i tercer dijous   a les 19:30 fins les 21:00

Domicili


Carrer Vallés, 86

Barcelona

 

Mail


icaria@glse.org

A finals del 2012, un grup de maçons i maçones de diferents procedències vam decidir unir-nos per impulsar un il·lusionant projecte comú: la creació d'una Lògia. La Lògia va encendre les seves Llums el 14 de juliol de 2013, una data simbòlica que ens remet a la Revolució Francesa, constituint una declaració de principis en defensa dels ideals de la Il·lustració, el lliurepensament, els valors democràtics i la laïcitat.

La Respectable Lògia Icària forma part de la Gran Logia Simbòlica Española i, per tant, del que es coneix com a Maçoneria adogmàtica i liberal, treballant en el "Ritu francès Modern" i en català pel Progrés de la Humanitat. Hem adoptat com a distintiu el nom d'Icària pela seva estreta relació amb la Utopia.

D'una banda, fa referència a la utopia socialista promoguda, a mitjan segle XIX, pel filòsof francès Étienne Cabet que es reflecteix en la seva obra Viatge a Icària en la qual es descriuen una sèrie de diàlegs entre un aristòcrata anglès i un jove artista exiliat que inventen una societat ideal, Icària, en la qual impera la Llei. Cabet va posar en pràctica les seves idees fundant una sèrie de comunes als Estats Units a les quals va posar el nom d'Icària.Aquestes idees, que sintetitzen la lluita per la dignitat de l'ésser humà amb les eines que proporcionen la fraternitat i la imaginació, van passar molt desapercebudes a França, però a Barcelona van caure en terreny abonat, sent recollides per un grup de liberals progressistes com Narcís Monturiol o Ildefons Cerdà que, l'any 1847, van formar un grup icarià, van fundar un setmanari i van crear una petita comunitat que es va establir prop de la costa, a Sant Martí de Provençals, i a la qual també van denominar Icària. El seu lema, era Anem a Icària!, i el seu himne deia:

Des d'avui tots els homes són germans

Ni esclau es coneix, ni senyor.

Anem, oh anem icariàns,

Tenint l'estendard de l'Amor!

El nom d'Icaria ha estat profundament lligat a la història de Catalunya i especialment a la de Barcelona on encara es poden trobar algunes referències geogràfiques.

D'altra banda, fa referència a l'utopia del mític Ícar, que va caure a les aigües del mar Egeu, a prop de la illa d'Icaria a la qual va donar el seu nom, després d'haver intentat arribar al sol volant amb les ales que li havia proporcionat el seu pare, Dèdala. Segons la mitologia, és també l'illa on va néixer el déu Dionís, nascut dues vegades, que la tradició vincula als ritus místics.

El nostre projecte com a Logia es configura al voltant de diversos elements entre els quals destaquen: